Η παρέλαση και η επιδημία


Οι δύο ειδήσεις ανακοινώθηκαν η μία μετά την άλλη και ήταν τόσο αντιφατικές που ακόμα και ο εκφωνητής των ειδήσεων φαινόταν οτι έκανε προσπάθεια για να κρύψει την δυσφορία του. Στην πρώτη είδηση μίλησαν για το πλήθος που θα συγκεντρωθεί για να γιορτάσει την εργατική πτωτομαγιά, ενώ στην δεύτερη ανακοίνωσαν οτι υπάρχει ενδεχόμενη πανδημία απο την γρίπη των χοίρων. Απο την Τρίτη το απόγευμα έχουν παρθεί προληπτικά μέτρα στην χώρα για την αποφυγή της επιδημίας. Παρόλαυτά, συνέχιζαν να προσκαλούν περίπου ένα εκατομμύριο άτομα να παραστούν στην παρέλαση της Παρασκευής.

Απο την εμπειρία μου με ιώσεις και γρίπες γνωρίζω οτι η συγκέντρωση πολλών ατόμων στον ίδιο χώρο συντελλεί καθοριστικά στην εξάπλωση μιας αρρώστιας. Τα προληπτικά μέτρα έπρεπε να περιλαμβάνουν και την ματαίωση της παρέλασης της εργατικής πρωτομαγιάς. Δεν θέλω να καλλιεργώ ανησυχητικό κλήμα. Και δεν γνωρίζω ούτε ένα άτομο που να έχει προσβληθεί απο την γρίπη. Η επίσημη ανακοίνωση επίσης λέει οτι κανείς ακόμα δεν έχει προσβληθεί στην χώρα μας. Θυμάμαι όμως οτι τα ίδια μας έλεγαν για πολλά χρόνια και για το AIDS, πριν τελικά παραδεχτούν οτι είχε φτάσει στην Κούβα.

Με μεγάλη ταπεινοφροσύνη ζητώ απο την Κουβανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα σχέδια της για την παρέλαση της Παρασκευής. Σας παρακαλώ, δείξτε λιγότερο ενδιαφέρον για το θέαμα και περοσσότερο για την ασφάλεια των πολιτών.